Manuele lymfdrainage en oedeemtherapie

Lymfedrainage is een behandeling van oedeem, een teveel aan vocht dat zich ophoopt op één of meerdere plaatsen in het lichaam. Om de verstoorde vochtcirculatie op gang te brengen kan lymfedrainage helpen. De behandeling bestaat uit een speciaal soort massage. Door het lymfestelsel te stimuleren wordt het vocht afgevoerd en beter over het lichaam verdeeld. De behandelaar masseert in de stroomrichting van de lymfebanen en brengt overtollig vocht naar een plek waar het lymfesysteem nog goed functioneert, zodat het vocht daarna op een natuurlijke manier wordt verwerkt. Lymfedrainage geneest niet, maar voorkomt of beperkt de effecten van oedeem.

Lymfedrainage is één element van een oedeembehandeling. Een grote rol is ook weggelegd voor voorlichting, oefentherapie en hulpmiddelen als steunkousen, tape en drukverbanden.

Massage en lymfedrainage

Lymfedrainage is een massagevorm. Met heel zachte ronddraaiende bewegingen stimuleert de therapeut de afvoer van vocht, en daarmee vaak ook van gifstoffen. De vochtafvoer door de lymfedrainage vermindert de druk op de huid en/of organen. Hierdoor nemen pijnklachten af.

Wanneer wordt lymfedrainage toegepast?

Bij oedeem is lymfedrainage een veel toegepaste behandeling. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Het kent meerdere oorzaken, maar komt vaak door het slecht functioneren of ontbreken van de lymfeklieren. Die kunnen bijvoorbeeld beschadigd of verwijderd zijn bij een operatie. Zo ontstaat een lymfeoedeem van de arm vaak na het weghalen van lymfeklieren in de oksels bij een borstkankeroperatie.